Menu
NL / Nederlands
Contact

Een funderingsplaat met hoge inertie - De uitgelezen oplossing voor houtskeletbouw

06.06.2023 - Passiefbouw kiest vaak voor houtskeletbouw omwille van de betere energieprestaties en de minimale impact op het milieu, maar er is echter een groot nadeel: gebrek aan inertie. De oplossing die wordt aangereikt door de thermische funderingsplaat JACKODUR® van JACKON by BEWI biedt een antwoord op dit probleem en zorgt het hele jaar door voor comfort.

De winnende combinatie: houtskeletbouw + isolerende funderingsplaat JACKODUR®

Met houtskeletbouw bekom je een verbeterde isolatie van de muren  door het opvullen van de lege ruimtes die ontstaan in de structuur, wetend dat het hout op zichzelf al goede thermische eigenschappen bezit. De isolatievoorwaarden om de verwachte energieprestaties van een constructie te bereiken, zijn dus vervuld. Het hout en de isolatiematerialen zijn echter lichte materialen. Hoewel ze goede thermische eigenschappen bezitten doordat ze de warmte opslaan, is hun soortelijk gewicht een nadeel. Dit minpunt uit zich tijdens periodes van grote temperatuurverschillen, aangezien er niet voldoende zware materialen zijn die de temperatuurverschillen kunnen opvangen. De afwezigheid van een "buffer" die in staat stelt om de warmte of koelte te bewaren in het gebouw zorgt voor ongemakken voor de bewoners ervan, maar ook voor een verlies van warmte of koelte die gecompenseerd moet worden door de  verwarming of de airconditioning aan te zetten.
 

Houtskeletbouw = heel lage thermische inertie

De oplossing bestaat erin om massa toe te voegen aan het huis. Met het systeem JACKODUR® ATLAS, die thermische isolatie combineert met een bekistingssysteem, kan men de fundering en de thermische isolatie van de funderingsplaat tegelijkertijd uitvoeren (economische winst en tijdswinst), zonder thermische brug. De inertie,  die de warmte in de winter en de koelte in de zomer kan bewaren, wordt bekomen dankzij de betonnen funderingsplaat die op de isolatie wordt uitgevoerd.


De oplossing JACKODUR® = bekisting + isolatie + betonnen funderingsplaat =

belangrijke thermische inertie = comfort + behoud van energie


Praktijkgevallen: Nood aan absoluut comfort

Een kinesitherapiepraktijk en een mini-kinderdagverblijf werden vlakbij elkaar gebouwd. Ze bevinden zich in een commerciële zone en liggen op één enkel terrein dat door de gemeente werd voorbehouden. Daardoor werd beslist het terrein in twee op te delen om beide projecten te kunnen verwezenlijken. Door de ligging in het departement Doubs - aanzien als één van de koudste departementen in Frankrijk, maar ook één van de warmste in vergelijking met andere locaties op dezelfde hoogte (900m) - moest het gebouw over zeer hoge energieprestaties beschikken om de energieconsumptie tot een minimum te herleiden. De locatie die zowel in de zomer als in de winter aan extreme temperaturen onderhevig is, vormt bijna een schoolvoorbeeld van hoe men doorheen het hele jaar het comfort kan bewaren.

Afgezien van deze atypische geografische ligging, moest men ook rekening houden met de specifieke behoeften van de toekomstige gebruikers. Het gaat over patiënten in revalidatie, voor de kinesitherapiepraktijk, en kinderen van zeer jonge leeftijd voor het kinderdagverblijf. Beide groepen zijn bijzonder gevoelig zijn voor de omgeving waarin ze zich bewegen.

Het eerste gebouw dat bestemd was voor de kinesitherapiepraktijk is 140 m² groot  en het tweede, voor het kinderdagverblijf, 160 m² groot. Beide gebouwen hadden enkel een gelijkvloerse verdieping. Hun ontwerp werd toevertrouwd aan C.B.I.S (Construction Bois Ingénierie Service) dat onder leiding staat van Franck Grillon. Het bedrijf bevat een studiebureau dat gespecialiseerd is in houtconstructie (passieve design, BEPOS, THPE) en in de bekleding van gebouwen in biogebaseerde materialen.

Sinds de oprichting van de onderneming in 2007  gebruikt Franck Grillon houtskeletbouw om heel hoge energieprestaties te bekomen. In 2010 volgde hij opleidingen om passiefconstructies op te zetten. Sinds 2015 bezit Franck Grillon, SCBH-technicus en E.N.S.T.I.B.-ingenieur, het getuigschrift van gecertificeerde ontwerper voor CEPH-passiefbouw verstrekt door het Passivhaus Institut.


De JACKODUR®-oplossing die door het studiebureau en toekomstige uitbaters werd gekozen

Het bedrijf C.B.I.S. werkt sinds meer dan 10 jaar met JACKODUR® Atlas. De procedure wordt, van zodra dit mogelijk is, gekozen voor alle ontwerpen (uitzondering van terreinen met een hoogteverschil die de toepassing ervan verhindert). De energieprestaties en de uitvoering ervan kennen geen geheimen meer voor Franck Grillon. Na een eerste project van een openbaar gebouw voor buitenschoolse activiteiten werden er reeds zo'n 30 projecten ontworpen met JACKODUR® Atlas. Wat waardeert hij nog meer, naast de energieprestaties? De snelle en eenvoudige plaatsing. De betrouwbaarheid van de Duitse producent en zijn uitzonderlijke respons. De kleinste verzoeken worden onmiddellijk in aanmerking genomen. De opvolging is feilloos, zowel voor de begeleiding op de werf als voor de technische bijstand en, daarbij, heeft hij heel goede relaties opgebouwd met de JACKON-teams. Een laatste detail dat ook een troef is voor Franck Grillon: De kenmerkende paarse kleur van de XPS. Een JACKON-werf herken je uit de duizenden!

Voor het ontwerp van deze twee gebouwen zal men weer de oplossing kiezen om een betonnen funderingsplaat te verwezenlijken met een bekisting in  JACKODUR® Atlas.

Er dient te worden opgemerkt dat de kinesitherapeuten eveneens belang hadden bij het project, want hiervoor voerden ze hun activiteit uit op een plek die energieverslindend en vochtig was. Energiebesparing en comfort waren dus voor hen een voorwaarde om hun operationele budget te verminderen en de tevredenheid van hun patiënten te garanderen.


Focus op JACKODUR® Atlas

De elementen aan het gladde oppervlak zijn gemaakt van hard geëxtrudeerd polystyreen schuim met hoge dichtheid (XPS), vervaardigd volgens EN 13164.  De oppervlakteplaten hebben sponning voor een gepatenteerde verbinding via een eenvoudig verbindingssysteem. Ze worden aangeboden in 12 diktes van 100 tot 320 mm.

 

  • Drukvast
  • Heel licht
  • Isolatiematerialen (thermische geleidbaarheid λD in W/(m·K) van 0,035 tot 0,036, naargelang de gekozen dikte).
  • Ongevoelig voor water voor een duurzame, onvervormbare en rotbestendige constructie.

 

Images for the message

  • Een funderingsplaat met hoge inertie - De uitgelezen oplossing voor houtskeletbouw
    Beeld 1 / 9: De kinesitherapiepraktijk en het mini-kinderdagverblijf: houtconstructies in de stijl van de fermettes uit Franche-Comté, bestemd voor een sensitief publiek.
  • Een funderingsplaat met hoge inertie - De uitgelezen oplossing voor houtskeletbouw
    Beeld 2 / 9:
  • Een funderingsplaat met hoge inertie - De uitgelezen oplossing voor houtskeletbouw
    Beeld 3 / 9:
  • Een funderingsplaat met hoge inertie - De uitgelezen oplossing voor houtskeletbouw
    Beeld 4 / 9:
  • Een funderingsplaat met hoge inertie - De uitgelezen oplossing voor houtskeletbouw
    Beeld 5 / 9:
  • Een funderingsplaat met hoge inertie - De uitgelezen oplossing voor houtskeletbouw
    Beeld 6 / 9: Voor elk gebouw had men 1 dag nodig voor de plaatsing van de JACKODUR®-platen (uitvoering in 200 mm dikte), de montage en de doorgangen van de installatiekanalen. Een resultaat zonder thermische brug.
  • Een funderingsplaat met hoge inertie - De uitgelezen oplossing voor houtskeletbouw
    Beeld 7 / 9:
  • Een funderingsplaat met hoge inertie - De uitgelezen oplossing voor houtskeletbouw
    Beeld 8 / 9:
  • Een funderingsplaat met hoge inertie - De uitgelezen oplossing voor houtskeletbouw
    Beeld 9 / 9: De betonnen funderingsplaat, 220 mm dik, die zorgt voor de onmisbare inertie voor het comfort, werd gegoten in de isolatieschil (bestaande uit platen en perifere bekistingselementen).

Contactpersoon

Helena Platte
Marketing/Relations Presse
+49 (0) 5204 99 55 330